Få profitabel vækst
Tilbage til marketingordbogen

Hvad er UI?

En brugergrænseflade (eller UI) er den del af et program, der er ansvarlig for at modtage input fra brugeren og vise output til brugeren. Dette kan være en meget simpel opgave, såsom at vise en tekststreng på en skærm, eller det kan være en meget kompleks opgave, såsom at vise en interaktiv 3D-scene. UI-definitionen afhænger af, hvilken type program der er tale om, og hvilken type input og output der er nødvendigt.

Læsetid: 2 minutter

UI definition

En brugergrænseflade (engelsk: user interface, forkortet UI) er det samlede visuelle og interaktive element, der gør det muligt for en bruger at interagere med et komplekst system. Brugergrænsefladen er det, der forbinder brugeren med det underliggende system, og det er derfor afgørende for, hvor let det er for brugeren at udføre de ønskede handlinger.

Der findes mange forskellige typer brugergrænseflader, alt efter hvilket system der er tale om. Brugergrænsefladerne til computerprogrammer kan f.eks. være tekstbaserede (kommandolinje), grafiske (skrivebord) eller stemmestyrede. Når det gælder hjemmesider og apps, er brugergrænsefladen ofte en kombination af tekst, billeder og interaktive elementer (knapper, links m.m.).

En god brugergrænseflade er ikke kun flot og nem at navigere i, men også intuitiv og logisk opbygget, så brugeren hurtigt og nemt kan finde den ønskede funktion. Det er derfor en stor udfordring at designe brugergrænseflader, der lever op til alle disse krav.

Hvordan bruges UI?

Brugen af UI (User Interface) er den måde, som brugeren og computeren interagerer. UI kan designes på mange forskellige måder, afhængigt af hvilket program der skal bruges. Nogle gange er det en meget simpel grænseflade, hvor brugeren kun skal bruge et par tastetryk for at få adgang til de ønskede funktioner. Andre gange er det mere komplekst, og brugeren skal bruge flere forskellige input-metoder (f.eks. tastatur, mus og/eller touchpad) for at kunne navigere rundt i programmet.

Det er vigtigt at have et godt UI, da det er med til at sikre, at brugerne kan finde ud af at bruge programmet på den ønskede måde. Et godt UI er også med til at gøre brugeroplevelsen mere behagelig, og det kan være med til at få brugerne til at komme tilbage igen.

Der er mange ting, der skal tages i betragtning, når der skal designes et UI. Det er f.eks. vigtigt at tænke over, hvilke input-metoder der skal bruges, hvordan brugerne vil navigere rundt i programmet, og hvilke funktioner der er vigtigst for brugerne. Derudover skal der også tages højde for, hvilken type bruger der vil bruge programmet. Er det f.eks. et program, der skal bruges af børn, skal UI’et være enkel og intuitivt at bruge. Er det f.eks. et program, der skal bruges af professionelle, kan det være nødvendigt med et mere avanceret UI, da dette ofte giver bedre mulighed for at udføre de

Hvorfor er UI vigtigt?

Det er vigtigt at have en brugervenligt og intuitivt designet brugergrænseflade, fordi det er med til at sikre, at brugerne kan finde det, de leder efter, og udføre de handlinger, de ønsker, på den mest effektive og intuitive måde.

En god brugergrænseflade skal være enkel at forstå og bruge, så brugerne ikke skal bruge unødvendig tid på at finde ud af, hvordan man betjener det. Det skal også være visuelt tiltalende, så brugerne har lyst til at bruge det igen.

En brugervenlig brugergrænseflade er altså med til at sikre, at brugerne kan finde det, de leder efter, og udføre de handlinger, de ønsker, på den mest effektive og intuitive måde.

Spændende viden i præcis det format, du har lyst til

210 Trustpilot ratings
4,9
30 Google ratings
5,0
90 Facebook ratings
5,0
30+ dedikerede Google-specialister
Vækstet mere end 500 kunder siden 2015
Få dominans på Google

Klar på profitabel vækst?

Få profitabel vækst på Google med os som solid skaleringspartner. Vi ser og udnytter synergierne mellem Google Ads og SEO.