Få profitabel vækst
Tilbage til marketingordbogen

Hvad betyder URL?

URL står for Uniform Resource Locators og er lokationen på hjemmesider eller filer på nettet. URL’er kan beskrives som hjemmesiders adresser og er nødvendige for, at brugere kan komme ind på de forskellige sider på nettet.

Læsetid: 2 minutter

Hvad er en URL?

En URL er en forkortelse for “Uniform Resource Locator”. Det er en teknisk standard, der definerer en måde at identificere og adressere ressourcer på internettet. En URL kan identificere enhver form for ressource, herunder websteder, filer, databaseindgangspunkter og mere.

En URL er typisk opbygget af en protokol (f.eks. “http” eller “https”), domænenavn (f.eks. “example.com”), et eventuelt filsti (f.eks. “/some/file.html”) og en eventuelle parametre (f.eks. “?foo=bar”).

En URL kan være relativ eller absolut. En relativ URL angiver kun hvordan man kan finde en ressource i forhold til en anden ressource, mens en absolut URL angiver den fulde adresse til en ressource.

URL’er er ofte blevet brugt til at identificere og adressere websteder, men de kan også bruges til at identificere og adressere andre typer af ressourcer, herunder filer, databaseindgangspunkter og mere.

Hvordan bruges en URL?

URL’er bruges til at beskrive en hjemmeside eller anden ressource-adresse på nettet. URL’er bruges i stedet for IP-adresser for at gøre det mere simpelt for den enkelte bruger.  

Forbrugerne anvender URL’er ved enten at skrive dem direkte ind i adressefeltet i browseren eller ved at klikke på et link på en hjemmeside, i en e-mail eller i en søgemaskine.

URL’er kan bruges til at linke til andre websider, men de kan også bruges til at hente ressourcer som f.eks. billeder, videoer og filer. Når du klikker på en hyperlink, vil din browser automatisk hente den pågældende ressource ved hjælp af den angivne URL.

Hvorfor er URL vigtigt?

En URL er en unik adresse, som bruges til at identificere et bestemt dokument eller ressource på internettet. URL’en angiver, hvor dokumentet befinder sig, og hvordan det kan hentes.

URL’er er vigtige, fordi de giver brugerne mulighed for at finde og hente de dokumenter, de har brug for. De giver også mulighed for, at søgemaskiner kan indeksere og finde informationer på internettet.

URL’er er ofte lange og komplicerede, men de fleste brugere er ikke bekendt med de tekniske detaljer. De fleste af os bruger blot de adresser, der er angivet i vores browser eller i en søgemaskine.

I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt at forstå mere om URL’er. For eksempel, når man skal indtaste en URL i en browser eller en søgemaskine. I disse tilfælde er det vigtigt at forstå, hvordan URL’er fungerer.

En URL består af flere dele:

– Protokol: angiver, hvordan dokumentet skal hentes. F.eks. “http://” eller “https://”.

Domæne: angiver hjemmesiden, hvor dokumentet befinder sig. F.eks. “www.example.com”.

– Sti: angiver, hvor dokumentet befinder sig på hjemmesiden. F.eks. “/path/to/document.html”.

– Port: angiver, hvilken port der skal bruges til at hente dokumentet. F.eks. “80” eller “443”.

En URL indeholder:

  • HTTP/HTTPS – Protokol, som bruges til at overføre data fra den server, som hjemmesiden anvender til din browser.
  • WWW – Subdomæne. ikke alle URL’er indeholder et subdomæne, det bruges til at samle landingssider under samme domæne. 
  • Domænenavn – Bruges til at vise, hvilken hjemmeside, der er tale om 
  • ccTLD/TLD – Country Code Top Level Domain. Bruges til at målrette et bestemt land.

Spændende viden i præcis det format, du har lyst til

210 Trustpilot ratings
4,9
30 Google ratings
5,0
90 Facebook ratings
5,0
30+ dedikerede Google-specialister
Vækstet mere end 500 kunder siden 2015
Få dominans på Google

Klar på profitabel vækst?

Få profitabel vækst på Google med os som solid skaleringspartner. Vi ser og udnytter synergierne mellem Google Ads og SEO.