Få profitabel vækst
Tilbage til marketingordbogen

Hvad er en Business model?

En business model (forretningsmodel) er en af de mest centrale komponenter i enhver virksomhed. En business model refererer til en virksomhedsplan for at skabe overskud. Uden en klar forståelse af, hvordan virksomheden genererer indtægter, kan det være svært at styre virksomheden effektivt.

Læsetid: 2 minutter

Hvad betyder Business model?

En business model beskriver, hvordan en virksomhed fungerer. Den viser, hvordan virksomheden skaber værdi for sine kunder, og hvordan denne værdi omsættes til indtægter. Business modellen forklarer dermed, hvordan virksomheden skaber værdi, og hvordan den tjener penge.

Der er mange forskellige typer business modeller – forretningsmodeller. Nogle af de mest almindelige er salgsmodellen, abonnementsmodellen, annonceringsmodellen og freemium-modellen. Salgsmodellen er den mest simple og almindelige business model. Virksomheden sælger produkter eller ydelser til sine kunder, og indtjeningen kommer fra salget af disse.

Abonnementsmodellen går ud på, at kunderne betaler en fast månedlig eller årlig ydelse for at få adgang til virksomhedens produkter eller ydelser. Annonceringsmodellen er en business model, hvor virksomheden tjener penge ved at vise reklamer for andre virksomheder på sine hjemmesider eller i sine apps. Fremium-modellen er en kombination af en gratis og en betalt adgang til virksomhedens produkter eller ydelser. Kunderne kan bruge de gratis produkter eller ydelser, men for at få adgang til de bedste produkter eller ydelser, skal de betale et abonnement.

Business modeller kan være meget komplekse, og det er ofte svært at finde den rigtige model for sin virksomhed. Der er dog ikke én rigtig business model, og mange virksomheder benytter sig af flere forskellige modeller.

Hvordan bruges en Business model?

En Business model bruges til at beskrive, hvordan virksomheder skaber, leverer og opnår indtjening på deres produkter eller ydelser. En Business model beskriver virksomhedens forretningsgrundlag, og hvordan denne kan omsættes til økonomisk værdi.

Hvorfor er en Business model vigtigt?

En forretningsmodel beskriver hvordan en virksomhed fungerer – hvordan den skaffer indtægter, omsætter dem til værdi for kunden, og hvordan den omkostningsmæssigt er oppe at køre.

Forretningsmodeller er vigtige, fordi de giver virksomhederne mulighed for at skabe værdi for deres kunder, og fordi de giver virksomhederne mulighed for at tjene penge.

Forretningsmodeller er særligt vigtige for virksomheder, der er i start-up fasen, fordi de ofte er usikre på, hvordan deres virksomhed skal fungere, og hvordan de skal tjene penge.

Forretningsmodeller kan være meget simple, eller meget avancerede. Men uanset hvor simple eller avancerede de er, så er det altid vigtigt at have en forretningsmodel, hvis man vil have en succesfuld virksomhed.

Spændende viden i præcis det format, du har lyst til

210 Trustpilot ratings
4,9
30 Google ratings
5,0
90 Facebook ratings
5,0
30+ dedikerede Google-specialister
Vækstet mere end 500 kunder siden 2015
Få dominans på Google

Klar på profitabel vækst?

Få profitabel vækst på Google med os som solid skaleringspartner. Vi ser og udnytter synergierne mellem Google Ads og SEO.