Få profitabel vækst
Tilbage til marketingordbogen

DNS definition

DNS står for Domain Name System eller på dansk Domænenavnesystem. DNS er et globalt system, der omdanner et domænenavn til en IP-adresse. IP-adressen er et tal, der identificerer en enkelt computer eller server på internettet. Når du indtaster et domænenavn i din browser, vil DNS-systemet omdanne domænenavnet til den tilsvarende IP-adresse og sende din browser til den rigtige hjemmeside.

Læsetid: 2 minutter

Hvad er DNS?

DNS (Domain Name System) er et globalt netværk af servere, der fungerer som en telefonbog for internettet. DNS-adresserne tildeles domænenavne til deres respektive IP-adresser, så brugere kan få adgang til hjemmesider ved at indtaste et domænenavn i stedet for en IP-adresse. DNS-servere opdaterer også deres databaser over domænenavne og IP-adresser, så nye hjemmesider kan tilføjes og ændringer i eksisterende hjemmesider kan træde i kraft.

Hvordan bruges DNS?

En internetforbindelse fungerer ved, at din computer forbinder sig til en anden computer – en server – som kan sende de sider og de filer, du ønsker at se. Computeren bruger en IP-adresse til at finde den rigtige server. Men det er svært for os at huske IP-adresser, fordi de består af tal.

DNS (Domain Name System) er et system, der omdanner domænenavne (f.eks. www.mit-site.dk) til IP-adresser (f.eks. 123.456.789.123). På den måde kan vi bruge domænenavne i stedet for IP-adresser, fordi det er nemmere at huske.

DNS fungerer ved, at der er et netværk af servere over hele verden, der er forbundet til hinanden. Når du indtaster et domænenavn i din browser, bliver den første server, du forbinder til, bedt om at finde den rigtige IP-adresse til det domænenavn. Hvis den ikke kan finde IP-adressen, spørger den en anden server, og sådan fortsætter det, indtil den rigtige server er fundet.

Det er ikke kun din computer, der bruger DNS. Alle servere på internettet bruger det også til at finde ud af, hvilken server der skal forbindes, når der skal sendes data.

Hvorfor er DNS vigtigt?

Der er mange grunde til, at DNS er vigtigt. DNS er det principielle system, der giver internettet sin struktur. Det er med til at konvertere de alfanumeriske domænenavne, vi bruger til at identificere hjemmesider, til de tal-baserede IP-adresser, som computere bruger til at sende og modtage data. DNS fungerer altså som et slags telefonbog for internettet.

Uden DNS ville vi ikke kunne bruge alfanumeriske domænenavne til at navigere rundt på internettet. Vi ville enten skulle bruge IP-adresser direkte eller huske en lang række tal-kombinationer for hver hjemmeside, vi ville besøge. DNS gør internettet meget mere brugervenligt og tilgængeligt for almindelige mennesker.

DNS er også vigtigt for sikkerheden på internettet. DNS-servere kan konfigureres til at blokere eller omdirigere brugere til bestemte hjemmesider. Dette kan bruges til at forhindre brugere i at tilgå farlige eller upassende hjemmesider. DNS-blokering kan også bruges til at begrænse adgangen til bestemte hjemmesider i et bestemt land eller område.

Spændende viden i præcis det format, du har lyst til

210 Trustpilot ratings
4,9
30 Google ratings
5,0
90 Facebook ratings
5,0
30+ dedikerede Google-specialister
Vækstet mere end 500 kunder siden 2015
Få dominans på Google

Klar på profitabel vækst?

Få profitabel vækst på Google med os som solid skaleringspartner. Vi ser og udnytter synergierne mellem Google Ads og SEO.